Справяне с продължителния стрес: 6 съвета

Непрекъснато сте под стрес – имате чувството, че гасите поредния “пожар” на работа или сте претоварени от недовършени задачи? Съвременният начин на живот може да бъде стресиращ, но каква част от този е стрес е натиск, който оказваме върху себе си?

 

Всички обичаме да се чувстваме предизвикани до известна степен – това ни държи заинтересовани и ангажирани. Но когато стресът е твърде много, имаме усещането, че не се справяме. Как да намерим баланс?

 

Много житейски ситуации са неизбежни, въпреки това ще се изненадате колко много е във вашия контрол. Ето какво можете да направите, за да се осовободите от напрежението:

 

1. Намерете баланса

Работите ли, за да живеете или живеете, за да работите? Дори хората, които са силно мотивирани, се нуждаят от баланс в живота си. Размиването на границите между личния живот и работата прави поставянето на граници още по-важно. Ако възприемате дейностите в свободното си време като незадължителни екстри, може да си създадете проблеми. Затова се уверете, че отделяте достатъчно време за почивка. Независимо дали са лични или свързани с работата, запишете всичките си ангажименти в дневника си. Така че, ако сте обещали, че ще се приберете за вечеря или ще отидете да тичате, сложете го в графика си. Това ще ви помогне да поддържате живота си в баланс.

 

2. Намалете натоварването

Твърде много задължения? Погледнете списъка си със задачи и определете кое “трябва” да се свърши и кое не е задължително. Преценте кое може да почака или дори да отпадне напълно от списъка. Ако дадена задача ви се струва твърде голяма, разделете я на малки части. Ако нещо изисква пълната ви концентрация, изключете известията на телефона си, докато работите.

 

3. Вземете си почивка

Да не спирате да работите през цялото време може да изглежда като най-добрия начин да свършите всички задачи. Но вероятно в крайна сметка ще свършите по-малко. Проучванията показват, че работим по-добре, като си правим кратки, редовни почивки. Използвайте това време да се раздвижите, да оставите очите си да си починати, да пийнете чай или вода; не започвайте работа върху нещо друго. Направете едно нещо днес, което да е осъзнато. Седнете с кафето си и му се насладете. Разходете се из квартала и обърнете внимание дали има нещо ново.

 

4. Отстоявайте границите си

Понякога, колкото и ефективни да сме, изискванията към нас са твърде големи. Познавайте границите си и имайте увереността да кажете „не“. И не си мислете, че трябва правите всичко сами. Делегиране е сила, а не слабост, и начин да дадете шанс на другите да блеснат и да се развиват. Не мислете, че трябва да отговаряте мигновено, когато някой иска нещо от вас. Кажете на човека, че ще се свържете с него и използвайте това време, за да обмислите отговора си. Ако трябва, помислете за алтернативно предложение, което да ви улесни да кажете „не“.

 

5. Променете начина си на мислене

Понякога стресът може да идва от нас самите – продукт на това, което се случва в ума ни. Може би сте перфекционист, тревожещ се за детайли, които никой друг няма да забележи, и се критикувате за всичко, което не отговаря не високите ви стандарти. Или може би прекарвате времето си в тревожене за неща извън вашия контрол. Ефективната работа означава да знаете кога да пуснете контрола. Приемете, че винаги ще има неща, които не зависят от вас. Съсредоточете се върху това, което можете да контролирате, като например как реагирате на ситуации, вместо да хабите енергия за нещата, които не можете.

 

6. Погрижете се за себе си

Ако се грижите за себе си, е по-малко вероятно да се сринете под напрежение. Това не изисква непременно цялостна промяна на начина на живот. Дори малките неща могат да повишат настроението ви, да ви отпуснат и да ви дадат тласък на енергия. Помислете какво причинявате на ума и тялото си и се отнасяйте към почивката и релаксацията като към необходимост, а не като към лукс, който не можете да си позволите. Намерете дейности и хора, които ви носят удоволствие и удовлетворение и им се наслаждавайте. Излезте на разходка в парка, спортувайте или си хапнете вкусна и питателна храна.

Този уебсайт използва “бисквитки”, за да подобри качеството на вашия престой. Прочети Политика за употреба на бисквитки.

Изпрати ми съобщение

Ще отговоря в най-кратък срок.