Физчески упражнения за добро настроение

Физическите упражнения са полезни не само за физическото ни здраве, но и са чудесен начин за повишаването на енергията и настроението. Освен това могат да облекчат симптоми на депресия, тревожност и други емоционални и психологически проблеми.

Въпреки това често намираме причини да пропуснем тренировка, особено когато сме тревожни или унили. Какво можете да направите, за укрепите волята си.

Всички знаем, че трябва да тренираме повече. Но дори когато направим план за това, понякога ни е трудно да се придържаме към него.

Нещо повече, колкото по-малко енергия имаме, толкова по-трудно е да останем активни. Ето защо много от нас са склонни да се откажат от спортуването, когато най-много имат нужда от него.

Ето няколко начина преодолеете бариерите пред редовното спортуване:

 

Направете го смислено

Помислете за ползите отвъд здравето. Какви други причини имате да тренирате? Какво наистина ви мотивира? Може би ходенето или карането на колело ви спестява пари, или пък е повод да се видите с приятели? Колкото повече причини намерите, толкова по-вероятно е да продължите да го правите.

Много помага да имате някаква рутина. Но помнете, че ако тренировките са ви скучни, едва ли ще продължите дълго. Променяйте ги от време на време, за да не ви омръзват.

 

Какво ви мотивира?

Ако е компанията на други хора, направете си редовни срещи с приятели, с които да се разхождате или бягате заедно. Или пък започнете някакъв групов спорт, където да намерите нови запознанства.

Искате да имате повече време за себе си? Използвайте тренировките, за да останете сами и да се откъснете от ежедневието – без значение дали ще бъде разходка, бягане или посещение във фитнеса.

Искате да спестите пари? Ходете пеша или карайте колело до работа; посадете си собствени зеленчуци.

Ако ви се прекарва време сред природата, спортувайте в парка и се наслаждавайте на чистия въздух и зеленината. Вземете си куче и всеки ден ще имате повод да излизате на разходка.

Допринасянето за добра кауза може да бъде много мотивиращо. Стенете доброволец в кухня за бедни или друга организация; помагайте на възрастен съсед за домакинската работа или пазаруването; или бягайте в благотворителен маратон.

Опитайте нещо различно. Ако имате нужда от предизвикателство, използвайте тренировките като възможност да направите нещо ново – например, да се научите на нов спорт.

Забавлявайте се. Ако имате нужда от почивка, изберете нещо, което ви разтоварва, като танци или друг развлекателен спорт.

Ако имате нужда от повдигане на самочувствието, намерете активност, в която сте добър/а и ви носи чувство на удовлетворение.

 

Бъдете реалистични

Бъдете реалистични относно това колко време можете да отделите. Ако водите забързан живто, изберете нещо, което се вписва в графика ви и ще ви е приятно да отделяте време за него.

И не поставяйте летвата твърде високо. С разумно темпо си дайте време да изградите умения и издръжливост. Всяко увеличаване на активността е постижение, особено ако започвате от нула.

Започнете с разходки, за да усетите ползите от движението.

 

Настройте се за ползите от физическите упражнения

За разлика от физическата форма, която отнема повече време да се постигне, емоционалните ползи от физическите упражнения се усещат почти незабавно. Обърнете внимание дали:

  • се чувствате по-енергични, по-малко стресирани и по-лесно се съсредоточавате
  • прекарвате деня си по по-продуктивен начин
  • чувствате сякаш сте постигнали нещо
  • спите по-добре

Всеки път, когато се изкушите да пропуснете тренировка, припомнете си колко по-добре ще се чувствате, ако я направите. За да поддържате добрите резултати, е необходимо да спортувате редовно. Затова, направете тренировките част от дневната си рутина.

 

Планирайте предварително

Лесно да си кажем, че сме твърде заети, за да тренираме. Но с малко планиране може да вместите физически упражнения във всяка програма.

Решете кога ще ви бъде най-удобно. Изберете време, в което е най-вероятно да го направите – веднага след като станете, по пътя към работа, в обедната почивка или след края на работния ден. Преценете кое работи най-добре за вас и го планирайте.

Включете тренировката в графика си, точно както бихте направили за всеки важен ангажимент. Запишете я в календара си – така е много по-вероятно да я направите.

 

Включете други хора

Дори и да не се чувствате особено общителни, помислете дали да не спортувате с други хора. Проучванията показват, че общуването и чувството за споделени усилия могат да повдигнат духа на някои хора толкова, колкото и физическата активност.

Ако тренирате с приятел или като част от група, можете да се насърчавате и подкрепяте взаимно. А ангажиментът към друг човек ви дава допълнителен стимул да се придържате към плана си. За някои хора има и елемент на здравословна конкуренция, който може да ги насърчи да постигнат повече.

Груповите упражнения не са за всеки. Може да се притеснявате как другите гледат на вас или да го намирате за твърде голям натиск. Всеки е различен, така че правете това, което работи за вас.

 

Поставете си цел, към която да се стремите 

Някои от нас са по-ориентирани към целите от други. Но помага да сте наясно какво искате да постигнете и да имате реалистичен план за постигането му.

 

Физически бариери

Ако имате физическо състояние, което ви пречи да спортувате активно, дори нежните упражнения като разтягане могат да ви помогнат. Започнете внимателно и се опитайте да надграждате.

Не бъдете прекалено амбициозни. Да решите да участвате в маратон, когато току що сте започнали да бягате, вероятно е една стъпка твърде далеч. Дори и да завършите, изпитанието може да ви откаже да бягате цял живот. Вместо това създайте нещо дълготрайно.

След като сте определили крайната си цел, поставете си по-малки цели – да речем, постепенно увеличаване на броя на упражненията или ходене малко повече всяка седмица. Продължавайте да преглеждате и променяте плана си в движение.

Ако енергията ви е много ниска, сключете сделка със себе си да правите поне десет минути – и вероятно ще направите повече. Или сключете договор с приятел или приятел за упражнения да правите определено количество всяка седмица.

Не позволявайте на незначителни неуспехи да ви отклонят от курса („Не мога да продължа. Какъв е смисълът?“). Пазете се от това „всичко или нищо мислене“, като си напомняте, че случайното пропускане е добре. От значение е цялостният ви напредък.

Този уебсайт използва “бисквитки”, за да подобри качеството на вашия престой. Прочети Политика за употреба на бисквитки.

Изпрати ми съобщение

Ще отговоря в най-кратък срок.