Как да си поставим реалистична цел в 10 стъпки

Да се стремим към някаква цел ни дава усещане за смисъл, удовлетворение и контрол върху собствения си живот. За съжаление, е много лесно да загубим мотивация и да се откажем. Ако целта ни е твърде лесна, бързо губим интерес. Ако пък е твърде висока, може да се почувстваме затрупани и да се откажем разочаровани. Затова е важно да си поставяме цели, които са достатъчно ангажиращи за нас самите и в същото време реалистични.

Нека разгледаме няколко начина, които ще ви помогнат да си поставяте постижими цели и да останете мотивирани.

Представете си стълба, която ви води там, където искате да стигнете. Всяко стъпало е цел, която сте си поставили – достатъчно висока, за да бъде предизвикателство, но не толкова, че да се спънете и да паднете. Изкачването по стъпалата ви дава посока и смисъл, защото се учите и се развивате с всяка стъпка.

Как да започнете?

Помислете за нещо, върху което искате да работите и си го запишете. Изберете по едно действие всеки ден в течение на една седмица, което да ви доближава до крайната цел. Използвайте съветите по-долу, за ориентир.

Стъпка 1: Преценете какво има значение за вас

Върху какво искате да работите? Кое е наистина важно за вас? Какво ви дава смисъл и цел? Когато изберете правилните цели, шансът да се придържате към тях е много по-голям.

Запитайте се:

 • Целите ми включват ли промяна на нещо в мен (изграждане на навик, придобиване на умение)?
 • Тези промени в моя контрол ли са?
 • Реалистична ли е целта ми?
 • Как ще изглежда животът ми, когато я постигна?
 • Какви са предимствата и недостатъците на това да я постигна?
 • Как ще знам кога съм я постигнал/а?

 

И накрая, но не на последно място, поставяйте си цели, защото вие ги искате, а не заради нуждата на угодите на някого.

Стъпка 2: Обмислете внимателно крайния резултат

Бъдете готови както за недостатъците, така и за предимствата при постигането на целта си. Какво ще загубите и какво ще спечелите? Например, ако започнете да си лягате по-рано всяка вечер, може да пропускате някои социални събития, но ще подобрите цялостното си качество на живот.

Представете си как правите първите стъпки към целта и целия останал път до постигането ѝ, какъв е крайният резултат и как ще се чувствате. Това ще ви стимулира да продължите напред.

Стъпка 3: Фокусирайте се върху поведения, а не върху емоции

Нека целта ви е да промените поведение, а не чувствата, които стоят зад него. Вместо “Искам да съм по-малко стресиран/а на работа.”, кажете си “Искам да приоритизирам задачите си по-добре.” или “Искам да се науча да казвам “не”.”

Кажете на някой близък човек какво искате да постигнете и дайте дума да му докладвате за всяка по-голяма стъпка. Споделянето с някого, който ви подкрепя, ще ви помогне да не се откажете.

Стъпка 4: Приоритизирайте

Ако имате няколко цели, дайте на всяка една от тях приоритет. Подредете целите по важност от 1 до 10 и започнете да работите по тях една по една. Това няма да позволи да се чувствате претоварени и ще насочи вниманието ви първо към най-важните. Често трудностите идват от това, че имате твърде много цели и не ви стига времето за всички от тях.

Стъпка 5: Планирайте в малки стъпки

Големите цели могат да ви обезсърчат и да ви попречат да поемете инициатива. Раздробете ги на малки стъпки и работни цели, които можете да започнете да извършвате веднага.

Изразете ги в положителни конструкции – “да си поставя приоритети за деня/седмицата” вместо “да спра да се занимавам с маловажни задачи”.

Стъпка 6: Дефинирайте целите си

Направете работните цели специфични и измерими. Трябва да сте наясно какво точно искате да направите и как ще знаете, когато сте го постигнали. Вместо “Днес ще прекарам повече време да работя по новия си проект, кажете “Днес ще отделя 2 часа между 9:00ч. и 11:00 за работа по новия си проект”.

Задайте си няколко важни въпроса:

 • Какво ще направя?
 • Кога ще го направя (кой ден, в колко часа)?
 • Колко време ще отделя? Колко често?
 • Къде ще го направя?
 • С кого ще бъда?

 

Помислете и за това какво обикновено правите по това време – от какво ще се откажете, за да отделите време на целта си?

Стъпка 7: Бъдете реалистични

Целете се достатъчно високо, за да имате предизвикателство, но не толкова, че да не можете да се справите. И помнете, че създаването на нови навици може да бъде трудно. Така че, дори да отнема повече усилие в началото, продължавайте, докато се почувствате по-комфортно.

Поставяйте целите си въз основа на това, което е във вашия контрол, а не на това, което зависи от други хора.

Стъпка 8: Направете процеса по-лесен

Помислете за това какво може да ви помогне да осъществите целта си. Може би има хора, които да ви подкрепят; неща, които сте правили в миналото и могат да са ви от полза сега; качества и умения, които притежавате или можете да придобиете.

Също така, помислете какви пречки може да срещнете или какво може да ви разсее. Това могат да са определени хора или ситуации; мисли или чувства, които застават на пътя ви. Решете предварително как ще се справите с тях, ако се появят. Например, ако искате да отидете на фитнес преди работа, изберете място близо до офиса си и пригответе сака си за фитнес вечерта преди тренировка.

Стъпка 9: Напишете целта си

Напишете целите си, за да е ясно върху какво работите.

Например:

Крайна цел – да приоритизирам по-добре работата си.
Работни цели – да планирам времето си всяка сутрин от 9:00 ч. до 09:15ч.; да отделям по два часа на ден за работа по проект X; да проверявам имейла си два пъти на ден; да отказвам срещи, на които присъствието ми не е необходимо и т.н.

Стъпка 10: Продължавайте да учите

Може да отнеме няколко опита да достигнете някоя цел, така че не се притеснявайте, ако нещата невинаги вървят по план. Използвайте това като начин да учите и да се усъвършенствате. Периодично преглеждайте какво сте направили и си отговаряйте на няколко въпроса:

 • Това води ли ме до крайната ми цел?
 • Това ли е, което искам?
 • Мога ли да направя нещо различно следващия път?
 • Какво научих дотук?

 

И целите, и стъпките, които водят към тях, могат да се променят с времето. Бъдете гъвкави и правете промени, когато има нужда. И не забравяйте да се радвате на постигнатото!

Този уебсайт използва “бисквитки”, за да подобри качеството на вашия престой. Прочети Политика за употреба на бисквитки.

Изпрати ми съобщение

Ще отговоря в най-кратък срок.