6 стъпки при вземането на решения

Всеки ден се сблъскваме с десетки решения, много от които са малки и незначителни, като в коя чаша да пием кафето си или кои чорапи да обуем. Повечето от нас не отделят твърде много време и енергия за тези малки решения и това е от изключителна важност за субективното ни благосъстояние. Ние се доверяваме на интуицията си или на предварително зададени критерии за това кое е „достатъчно добро“ в ситуациите, които не са от критично значение. В противен случай бихме се чувствали претоварени и неудовлетверени.

Но какво можем да направим, за да вземаме по-добри решения, когато става дума за важни за нас въпроси? Тези няколко стъпки ще ви помогнат следващия път, когато сте изправени пред важно решение.

  1. Поставете си цел или цели на решението. Поставянето на цел ще поддържа фокуса и посоката, в която се движите. Бъдете колкото е възможно по-специфични в определянето на целта.

 

  1. Съберете информация. Преди да пристъпите към възможните алтернативи, събрете полезна информация, свързана с проблема. Направете собствено проучване, консултирайте се с експерт или се допитайте до досегашния си опит.

 

  1. Направете списък с възможностите. Пренасянето на хартия ще ви помогне да подредите мислите си и да начертаете план за действие.

 

  1. Преценете колко е вероятно всяка от възможностите да постигне целта ви. Как ще се отрази решението на дългосрочните ви цели и пълноценен живот? Установете кои са нещата, които ще ви донесат най-голямо удовлетворение и ще ви доближат максимално до желания резултат.

 

  1. Изберете печелившата опция и действайте. Веднъж взели крайното решение, не се колебайте да направите първата стъпка – не пропускайте възможността да научите нещо ново за себе си и да придобиете ценен опит в справянето с дилеми.

 

  1. Преразгледайте решението и неговите последствия. Често крайният резултат се различава от очаквания. Периодично отделяйте време да преразгледате последствията от решението си и действията, които сте предприели. Все още ли те работят в посока постигане на целта ви или е време да промените нещо?

 

Системата за вземане на решения в нашия мозък не може да приоритизира. Без значение дали решението, което вземаме е тривиално (дали да споделим публикация в социалната мрежа) или важно (какво да правим със спестяванията си), процесът на избор води до умора и по-лоша преценка, освен това намалява самоконтрола и ни прави по-податливи на импулсивност.

Ето защо,  вземайте важните решения, когато се чувствате спокойни и отпочинали – така можете да бъдете сигурни, че давате най-доброто от себе си.

Този уебсайт използва “бисквитки”, за да подобри качеството на вашия престой. Прочети Политика за употреба на бисквитки.

Изпрати ми съобщение

Ще отговоря в най-кратък срок.